Het goed onderhouden gazon is het paradepaardje van iedere tuinbezitter. Dat men trots mag zijn op een mooi, strak en donkergroen gazon heeft vooral te maken met de moeite die men daarvoor moet doen. Door wekelijks tijd te besteden aan het onderhoud komt het strakke groene gazon steeds dichter bij het ideaalplaatje. Er is echter veel ongedierte dat dit beeld aardig kan verstoren.

Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over de desbetreffende soorten:

Grasetende insecten

In ons land kennen we een aantal insecten die leven in de bodem van het gras. Onder de grond verplaatsen zij grond en eten ze van de ondergrondse delen van de grasplant. Hoewel er vaak regenwormen onder het gras te vinden zijn, behoren zij niet tot die vervelende insecten.

Engerlingen en emelten behoren wel tot deze groep. Het zijn larven van kevers en langpootmuggen en kunnen uw gras enigszins aantasten. Vaak heeft het gras hier niet enorm veel last van. De wortels van het gras groeien dan harder dan de vraatzucht van de insecten. In tijden dat de groeiomstandigheden van het gras wat minder ideaal zijn, door droogte of een tekort aan water en mest, uit het zich wel. Er ontstaan dan gele plekken van afstervende delen gras.

Schade aan uw gazon

De grootste schade komt niet door de insecten zelf, maar door vogels die de engerlingen en emelten op het menu hebben staan. Om bij de insecten te komen die onder de grond zitten halen ze uw gazon open. Met name grotere vogels zoals kraaien kunnen uw gazon echt omploegen. Voor meer informatie over de insecten en hoe u ze kunt bestrijden kijkt u op de pagina’s over engerlingen en/of emelten.

Hoe herken je blauwgroene algen en levermossen?

  • Deze zijn meestal blauwgroen tot zwart.
  • Ze vormen een glibberige, geleiachtige massa in het gazon.
  • Ze verschijnen op grasvelden waarvan het oppervlak voortdurend vochtig is door slechte drainage, verdichting of het druipen van overhangende bomen.

Voor bestrijding gebruikt u 25 g kopersulfaat op 100 l water voor elke 100 m2. Ook kunt u 7 g ijzersulfaat op 2,4 liter water nemen per m2. na gebruik controleren op verstopte draineerbuizen of verdichting van de grond en zo nodig het gazon draineren of beluchten.

Het laatste nieuws

Wat klanten over ons zeggen