Zelf graszoden leggen

Kan ik ook zelf graszoden leggen? Deze vraag krijgen wij bij Grasleggen.nl regelmatig telefonisch gesteld. Natuurlijk is dat mogelijk, en kunt u zelf graszoden leggen. Ga echter niet onvoorbereid aan de slag. Daarnaast is een belangrijke vereiste dat u in staat bent de grond waterpas te egaliseren. Een mooie gazon wordt gevormd met graszoden op een vlakke ondergrond.

Bent u er van overtuigd dat u dit kunt dan geven wij u graag wel wat instructies mee zodat wij zeker weten dat de graszoden goed terecht komen. Het zou zonde zijn als de graszoden, die met grote zorg gekweekt zijn, op een onjuiste wijze worden gelegd waardoor het resultaat uiteindelijk tegenvalt.

Wat zijn de voordelen van graszoden leggen?

Het leggen van graszoden is een alternatief voor het inzaaien van het gazon of het leggen van kunstgras. Maar wat zijn nu de voordelen van graszoden?

 • Graszoden zorgen binnen 14 dagen voor een perfect gazon
 • Weinig specifieke kennis nodig voor een perfect resultaat
 • Gras is duurzaam, milieuvriendelijk en natuurlijk
 • Echt gras geeft voldoening als het er mooi bij ligt
 • Een gazon met echt gras is relatief goedkoop

Welk type graszoden legt u in mijn tuin?

Graszoden zijn er in een aantal verschillende verschijningsvormen. Toch kiezen wij bij Grasleggen.nl uitsluitend voor het leggen van A-kwaliteit speelgazon graszoden. Onze jarenlange ervaring leert dat dit de meest geschikte graszoden zijn voor de particuliere tuin.

A-kwaliteit graszoden

Allereerst de keuze voor A-kwaliteit graszoden. Dit zijn graszoden met het beste kwaliteitslabel van de graszodenkweker. Collega’s in onze branche noemen dit ook wel premium graszoden. Dit kwaliteitslabel garandeert u een onkruidvrije graszode die gekweekt is zonder het gebruik van plastic netten.

Speelgazon graszoden

Het speelgazon combineert de eigenschappen van een siergazon en een sportveld. Het verdraagt betreding en herstelt na gebruik, maar heeft bovendien een hoge sierwaarde. De fijne grassoorten zorgen voor een dichte graszode met een hoge sierwaarde. De grovere soorten maken het gazon sterk en herstellen snel na betreding. Een ideale balans voor toepassing bij u in de tuin!

Tips voordat u zelf graszoden gaat leggen

Voordat u begint heel even een aantal tips of adviezen. Zo weet u zeker dat zelf graszoden leggen een succes wordt!

 • Graszoden hebben een laag van minimaal 10 cm aan vruchtbare grond nodig
 • De grond dient op hoogte gebracht te worden tot 2 cm onder de bestrating
 • Als u de graszoden gaat leggen mag de grond niet erg nat of drassig zijn
 • Bestel 5% meer dan het effectieve oppervlak van het gazon om snijverlies op te vangen
 • Zorg ervoor dat u de graszoden direct na het leggen voldoende water kunt geven.
Stapel verse graszoden
Stapels verse graszoden

Stappenplan voor zelf graszoden leggen

Zelf graszoden leggen kan teruggebracht worden tot een 7-stappenplan. Dit stappenplan volgt dezelfde vaste werkwijze als die de werknemers van Grasleggen.nl hanteren. Deze handleiding omvat ook enkele tips en trucs waardoor graszoden leggen voor u een stuk eenvoudiger wordt!

 1. Verwijder het bestaande gazon
 2. Maak de ondergrond bewerkbaar
 3. Egaliseer de ondergrond
 4. Start met graszoden leggen
 5. Maak de graszoden op maat
 6. Wals het gazon
 7. Verzorg de graszoden

1. Verwijder het bestaand gazon

Indien er een bestaand gazon ligt dient u dit natuurlijk eerst te verwijderen. U heeft hierbij meerdere opties. Zelf hanteren wij uitsluitend de bovenste optie, maar er zijn spreekwoordelijk meer wegen die naar Rome leiden.

 • Bestaand gazon lossnijden van de ondergrond met graszodensnijder (Aanrader)
 • Bestaand gazon lossteken van de ondergrond met een schep (Alleen bij kleine gazons)
 • Bestaand gazon met een tuinfrees omspitten
 • Handmatig het gazon omspitten

2. Bewerkbaar maken ondergrond

Zodra de ondergrond helemaal vrij is gemaakt starten we met het bewerkbaar maken van de bodem. Dit kunt u handmatig doen met een schep, drietand of hark. Voor grotere oppervlakten is het huren van een tuinfrees aan te raden. U bent klaar met deze stap als het gehele oppervlak los is gemaakt en de grond fijn en korrelig is geworden.

3. Egaliseren ondergrond

In de volgende fase start u met het egaliseren van de ondergrond. Dit is wellicht de belangrijkste stap. De mate waarin u een vlak gazon krijgt is afhankelijk van de kwaliteit van het egaliseren.

 • Breng met een hark de grond grof op hoogte
 • Verwijder alle onregelmatigheden uit de ondergrond
 • Wals de grond aan
 • Hark de grond oppervlakkig los
 • Egaliseer de vrijgekomen grond met een waterpas
 • Strooi een starters bemesting uit over de ondergrond

Tip: Werk bij het egaliseren van het oppervlak van hoog naar laag. Zo voorkomt u ontzettend zwaar werk.

Truc: Op kleigrond kunt u witzand aanvoeren als toplaag. Dit is, in tegenstelling tot klei, zeer eenvoudig te egaliseren.

4. Graszoden leggen

Het is eindelijk zo ver: U kunt de graszoden gaan leggen! Begin bij het leggen van de graszoden langs een lange rechte zijde van het gazon. Zo krijgt u een sterke buitenste rand van het gazon. Rol de overige graszoden haaks hierop uit in de lengterichting van het gazon. Nadat de graszoden zijn uitgerold mag er niet meer over de graszoden worden gelopen. Bedenk dus goed aan welke zijde van de tuin u het beste kunt starten met leggen.

Tip: Sluit de graszoden goed op elkaar aan zodat er geen naden ontstaan. De graszoden mogen elkaar echter niet gaan overlappen.

Truc: Leg de graszoden rij voor rij klaar. Zo kunt u indien nodig achtergelaten voetstappen in de bedding opnieuw egaliseren.

5. Graszoden op maat maken

Nadat u alle graszoden hebt gelegd ontkomt u er waarschijnlijk niet aan enkele zoden op maat te snijden. Gebruik voor het afsnijden een kantensteker of een oud gekarteld mes.

 • Werk de buitenste rand af met hele graszoden
 • Ga niet enorm lopen puzzelen met kleine stukjes, deze groeien vaak slecht aan
 • Gooi grote delen snijafval niet weg maar bewaar delen zodat stukken vervangen kunnen worden
 • Let bij het op maat maken van de graszoden erop dat er geen delen dubbel blijven liggen

6. Gazon walsen

Nadat de graszoden zijn gelegd dient u het gazon te walsen. Met een zware gazonwals kunt u de graszoden stevig tegen de ondergrond aandrukken. De laatste oneffenheden en de lucht onder het gras zal hierdoor verdwijnen. Wals het gazon zowel in de lengte als in de breedterichting. Het dubbel afwalsen zoals wij het zelf noemen geeft het beste resultaat.

7. Graszoden verzorgen

Direct nadat de graszoden zijn gelegd begint de verzorging ervan. U heeft hier de komende twee weken elke dag werk aan. De belangrijkste taak is water geven. De graszoden mogen absoluut niet uitdrogen. Zeker in de zomermaanden kan dit erg snel gebeuren. Sproei om die reden dagelijks volgens onderstaand sproeischema. Onderstaand sproeischema is bedoeld als leidraad. De verhouding zon/ schaduw, hoeveelheid wind en waterdruk hebben grote invloed. De graszoden moeten vochtig blijven maar mogen niet continu drijfnat zijn.

Temperatuur Zandgrond Kleigrond Frequentie
< 15 grasden - - -
11 - 15 graden 10 minuten 5 minuten 1 x per dag
16 - 20 graden 30 minuten 15 minuten 1 x per dag
21 - 25 graden 60 minuten 30 minuten 2 x per dag
26 - 30 graden 120 minuten 80 minuten 2 x per dag
> 31 graden 180 minuten 120 minuten 2 x per dag

Na twee weken moet u het gazon voor de eerste keer maaien. Blijf tot die tijd van het gazon af voor een mooi eindresultaat. Controleer voordat u gaat maaien altijd even of de graszoden zijn aangegroeid door voorzichtig aan het gras te trekken. Bij de eerste maaibeurt dient u de grasmaaier op de hoogste stand af te stellen. Na de eerste maaibeurt mag de grasmaaier in de normale stand gezet worden.

Direct na de tweede maaibeurt heeft het gras een extra bemesting nodig. De aanhechting van de graszode kost ontzettend veel voedingsstoffen. Het gras heeft echter nog geen enorm wortelstelsel en kan dus slechts beperkt meststoffen opnemen uit de grond. Door het gazon nu al te bemesten voorkomt u dat het last krijgt van uitputtingsziekten zoals rooddraad.

Laat u de graszoden toch liever leggen?

U kunt de benodigde graszoden online bestellen en zelf aan de slag gaan. Heeft u zich echter bedacht en wilt u de graszoden liever laten leggen of in ieder geval de zeer gunstige tarieven bekijken. Ga dan naar de pagina graszoden laten leggen, deze is speciaal ingericht met alle informatie over de legservice van Grasleggen.nl. Een groot voordeel daarvan is dat u garantie ontvangt op een perfect eindresultaat!

Het laatste nieuws

Wat klanten over ons zeggen