Door regelmatig te maaien met een goede maaimachine vormt het gras gezonde uitlopers en wortels waardoor het perioden van droogte of aanhoudende regen kan doorstaan. Grasmaaien is niet moeilijk en geeft voldoening. Maaien helpt ook tegen een eventuele uitbraak van grasziekten, houdt het onkruid onder de duim en zorgt dat dit geen zaad produceert. Ongemaaid gras ziet er slordig uit, grovere grassoorten krijgen de overhand en onkruiden verschijnen. De meeste gazons moeten regelmatig gemaaid worden, maar niet te kort.

De juiste hoogte van graszoden maaien

Het is voor een gazon van groot belang dat het op de juiste tijd van het jaar tot de juiste hoogte wordt gemaaid. Als het te kort gemaaid wordt, droogt het te snel uit en krijgt mos de kans. Als het gras zo kort gemaaid wordt dat er kale plekken ontstaan en de grond tevoorschijn komt, is dat niet alleen een slordig gezicht, maar worden de messen ook bot. Gras dat te hoog wordt geknipt, vormt geen dichte zode. U kunt uw grasmaaier het beste afstellen op een hoogte van 3 tot 4 centimeter.

Wanneer graszoden maaien?

Graszoden moeten tijdens de groeiperiode gemaaid worden, vanaf begin tot midden najaar. Maar niet als het regent, omdat het gras dan aan de messen blijft plakken en het resultaat niet mooi is. Maai ook niet 's ochtends vroeg als er nog dauw ligt.

Het gras dient tijdens de groeiperiode wekelijks gemaaid te worden. Gras dat te lang is, wordt kwetsbaar door het te maaien. Laat het gras daarom nooit langer worden dan 6 centimeter.

Laat het gras in een droge periode iets langer, zodat het beter overleeft en minder water nodig heeft. Factoren zoals het seizoen, het weer, de gezondheid van het gras, beregening en onkruid beïnvloeden de mate waarin het gras groeit. Bij zacht weer kan in de winter gemaaid worden, om de tuin op te ruimen en het gevallen blad te verwijderen. Zet de machine hiervoor in een hogere stand. Maai nooit als het vriest of als er een koude wind waait, omdat dan de grastoppen verbranden.

Verwijderen van grasmaaisel

Over het algemeen is het beter om grasmaaisel te verwijderen, vooral van fijn gras, omdat dit er niet mooi uitziet. Onkruidzaden blijven op het gazon liggen en gaan kiemen als ze niet opgeharkt worden. Zelfs afgemaaide stengels van witte klaver (Trifolium repens) en ereprijs (Veronica) groeien weer aan.

Waarom grasmaaisel verwijderen?

Grasmaaisel verstikt het gazon doordat er geen lucht bij de grond kan komen en in het najaar kan het grasoppervlak lang nat blijven waardoor grasziekten een kans krijgen. Er zijn ook voordelen aan het laten liggen van grasmaaisel.

  • Het maaien wordt een stuk makkelijker en sneller omdat het maaisel niet opgeharkt of opgevangen hoeft te worden in een bak die steeds geleegd moet worden.
  • Grasmaaisel zorgt voor stikstof in de grond waardoor deze vruchtbaarder wordt en het gras weelderiger en groener.
  • In droge perioden fungeert het grasmaaisel als mulch waardoor de grond vochtiger blijft en het gras niet zo snel verdampt.

Er zijn mulch maaimachines die het maaisel in kleine stukjes snijden en in de grasmat werken. Grasmaaisel kan in laagjes op de composthoop verwerkt worden. Het bevat veel vocht en als het met bergen tegelijk op de composthoop gedaan wordt, verandert het in een slijmerige massa. Gedroogd grasmaaisel kan als mulch in de tuin gebruikt worden, maar het bevat wel onkruidzaad.

Maaitechnieken

Verwijder voor het maaien alle rommel die op het gazon ligt, zoals stenen, takjes en uitwerpselen van huisdieren die onder de maaimachine uit kunnen vliegen en degene die maait en de maaimachine schade toe kunnen brengen. Fijn gras kan eerst geveegd worden zodat de grassprieten overeind staan en op de juiste hoogte afgeknipt worden. Bedenk eerst de maairoute om te voorkomen dat de bochten te krap worden of er op een bepaald stuk te vaak gelopen wordt zodat de grond verdicht. Maai haaks op de richting van de vorige maaibeurt, zodat het er zo egaal mogelijk uit gaat zien.

Het laatste nieuws

Wat klanten over ons zeggen