Een gazon heeft regelmatig onderhoud nodig om er het hele jaar netjes uit te zien. Nadat de graszoden zijn gelegd is het aan u om dit voor elkaar te krijgen. Het geheim van een weelderig, groen gazon is vaak: een beetje aandacht geven. Een lange periode van verwaarlozing zorgt voor de alom bekende problemen:

  • De sierwaarde van het gazon gaat achteruit
  • Onkruid en mos doen hun intrede
  • Grove of juist fijne grassoorten overheersen
  • Er ontstaan kale plekken

In tegenstelling tot wat veel gazon bezitters denken vraagt een gazon meer onderhoud dan uitsluitend maaien. Voedsel en water zijn van levensbelang net als het jaarlijks geven van kalk. Daarnaast dient een gazon met regelmaat belucht te worden om een open grond structuur te behouden.

De belangrijkste taken van gazononderhoud:

Onderhoudstaak Functie Toepassingsperiode Frequentie
Gras maaien Sierwaarde behouden en bijdragen aan een compact gazon. Maart - oktober 1 á 2 maal per week
Gazon bemesten Voeding toedienen aan het gazon. Maart - september 2 á 3 maal per jaar
Water geven Uitdrogingsverschijnselen voorkomen. Mei - augustus Weersafhankelijk
Beluchten Verticale drainage bevorderen en zuurstof bij wortels laten komen. Januari - december 1 maal per seizoen
Kalk strooien pH-waarde van de bodem van het gazon op peil houden November - maart

1 á 2 maal per jaar

Grasmaaier
Tuinsproeier aan op gazon
Gazon word bestrooid

Gazononderhoud per maand

Wilt u weten welke onderhoudstaken er deze maand op u staan te wachten? Wij hebb en voor u de belangrijkste onderhoudstaken per maand voor u verzameld. Zo kunt u direct aan de slag het juiste onderhoud uit te voeren. Mocht u vragen hebben over specifieke onderhoudstaken? Dan kunt u deze hieronder terug vinden.

Gras maaien

Het maaien van gras is een onderhoudstaak waar niet aan te ontkomen is. Toch is het wellicht belangrijker dan u denkt. Het maaien van het gras in niet alleen noodzakelijk om het er verzorgd uit te laten zien. Het draagt, net als het snoeien van uw haag, bij aan een dichte structuur.

Wanneer u het gras maait reageert het gras daarop door nieuwe uitlopers aan te maken. De “beschadigde” plant stopt energie in het breder uitgroeien. Het maakt de plant weerbaarder tegen toekomstige beschadigingen. Dit breder uitgroeien heeft een gunstig effect op uw gazon. Het raakt dichter bezet met gras waardoor er een mooie volle grasmat ontstaat. Wilt u meer lezen over gras maaien en hoe u dit het beste kan doen? Lees dan verder op de pagina grasmaaien voor meer informatie!

Gazon bemesten

Het gras in uw tuin heeft voeding nodig om te blijven groeien. Doordat er met het maaien van het gras waardevolle voedingsstoffen verloren gaan is het belangrijk deze toe te voegen aan de bodem van het gazon. Dit doet u door het gazon te bemesten.

In gazonmest, de voedingsstof voor het gazon, zitten stoffen die elk hun eigen waarde hebben voor het gazon. Wilt u weten wanneer u het gazon moet bemesten en welke voedingselementen in onze gazonmest zitten? Lees dan verder op de pagina gazon bemesten.

Water geven

Grote delen van het jaar krijgt uw gazon voldoende water in de vorm van neerslag. Aan het einde van het voorjaar tot het begin van de herfst kan het echter zijn dat er onvoldoende neerslag valt. Dit kan leiden tot problemen voor uw gazon:

  • Gazon droogt uit en kleurt geel
  • Gras sterft bovengronds af
  • Er ontstaan kale plekken
  • Onkruiden en mos doen hun intrede op plekken waar geen gras groeit.

Onvoldoende water is vaak het begin van het einde van een mooi gazon. Het duurt lang voordat u de schade ongedaan heeft gemaakt. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen. Op de pagina water geven staat meer informatie over de vochtbehoefte van uw gazon en een schema voor het geven van water.

Gazon beluchten

Met de opkomst van organische meststoffen verandert er ook het één en ander aan het onderhoud van het gazon. Toegevoegde Mycorhizae schimmels verteren de viltlaag die kan ontstaan waardoor verticuteren niet meer noodzakelijk is.

Om er wel voor te zorgen dat de wortels van het gras voldoende zuurstof blijven krijgen dient u het gazon te beluchten. Door verticaal gaten te prikken in het gazon zorgt u en voor een goede drainage en tevens beluchting van uw grasmat. Hiervoor zijn de volgende gereedschappen geschikt: Riek Prikrol Holpijp beluchter Wilt u weten hoe en wanneer u het gazon moet beluchten? Lees hier dan snel verder.

Gazon kalk strooien

Het gras in uw tuin groeit het beste op licht zure grond. Dit houdt in dat de pH-waarde van het gazon het beste tussen de 6 en 6,5 kan liggen. Onder invloed van neerslag en het gemaaid gras zal uw de bodem van uw gazon verzuren.

Om dit natuurlijke proces tegen te gaan dient u kalk te strooien. Dit verhoogt de pH-waarde van het gazon. Dit helpt de groei van mos en zuurminnende onkruiden tegen te gaan. Strooi in november of december 1 kg kalk per 10 m². Mocht de grond in maart nog steeds zuur zijn dan kan dit naar behoefte worden herhaald!

Het laatste nieuws

Wat klanten over ons zeggen