Gazons kunnen aangetast worden door slecht onderhoud, gazonziektes en schadelijke insecten. Engerlingen vormen een van de twee soorten insecten die zich voeden met uw gazon. Doordat de engerlingen zich onder de grond ophouden, ziet u pas na verloop van tijd de gevolgen. 

Wat zijn de symptomen van engerlingen?

Gazons kunnen aangetast worden door slecht onderhoud, gazonziektes en schadelijke insecten. Engerlingen vormen een van de twee soorten insecten die zich voeden met uw gazon. Doordat de engerlingen zich onder de grond ophouden, ziet u pas na verloop van tijd de gevolgen.

Kevers

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten. Meikevers, Junikevers, Johanneskevers en vooral Rozenkevers leggen na het paren eitjes in uw gazon. Mocht u in mei of juni kevers op uw gazon tegenkomen dan kunt u er zeker van zijn dat er engerlingen in uw gazon zitten.

Gele plekken door afstervend gras

Wanneer er een periode van droogte aanbreekt worden de eerste gevolgen van de engerlingen zichtbaar. Op plaatsen waar het gras is aangetast zal het gras boven de grond geel kleuren. Doordat wortels gedeeltelijk zijn weggegeten kan er in droge periode onvoldoende vocht tot zich worden genomen. Het eerste symptoom is dus geel en afstervend gras.

Fouragerende vogels

Verschillende soorten vogels hebben engerlingen hoog op hun menu staan. Dit is het tweede symptoom, fouragerende vogels op uw gazon. Waarschijnlijk denkt u, er zijn altijd vogels op mijn gazon op zoek naar voedsel. Het verschil zit hem in de soort en de manier waarop. Regenwormen komen door trillingen naar boven en kunnen dan aan het oppervlak gegeten worden. Engerlingen blijven in de grond en het gras wordt dan ook letterlijk opengetrokken. Kraaien, roeken, kauwen, merels en zelfs buizerds en spechten halen uw gazon overhoop op zoek naar de larven.

Spoor engerlingen op onder uw gazon

Door graszoden in uw gazon los te halen kunt u eenvoudig zien of er engerlingen in uw gazon zitten. Vouw de losgestoken plag open en speur de grond af naar witte c-vormige larven zoals hier op de pagina afgebeeld. Enkele soorten engerlingen blijven maar liefst drie jaar onder de grond. Indien u de larven niet tijdig bestrijdt, kunt u maar liefst 3 jaar last hebben van de gevolgen.

Engerlingen bestrijden

Engerlingen kunnen eigenlijk alleen in het jongste stadium van hun leven worden bestreden. Al snel nadat de eitjes in het gazon zijn gelegd gaan de larven zich ontwikkelen. De bestrijding dient dan ook in de maanden juni en juli plaats te vinden. Middeltjes zijn verkrijgbaar bij Tuincentra of Boerenbond, kijk voor de dosering altijd op de verpakking. Een biologische bestrijding is ook mogelijk door het uitzetten van aaltjes. Deze zijn tevens bij eerder genoemde verkooppunten beschikbaar.

Het laatste nieuws

Wat klanten over ons zeggen