Graszoden zijn een veel goedkopere bodembedekker voor de tuin dan natuursteen, baksteen of hout. Doordat het zacht is, kunnen kinderen er heerlijk op spelen, volwassenen kunnen er op zitten en gras heeft geen moeite om allerlei moeilijke vormen en glooiingen te bedekken. Een gazon kan een belangrijke rol in een tuinontwerp spelen. Een gazon past bij allerlei tuinstijlen, variërend van de strakke symmetrie van een formele tuin tot de natuurlijke golvende lijnen van een wilde bloemenweide.

Onze graszoden

De graszoden die wij bij u leggen hebben minimaal 12 maanden op het land kunnen wortelen. De zoden zijn zonder plastic netten en donkergroen van kleur. Ook zijn ze absoluut onkruidvrij. Onze zoden zijn 40 cm breed en 250 cm lang. Een grasrol is dus 1m². De dikte is 2 cm. Dit betekent dat 1 grasrol ongeveer 20 kg weegt.

Grasmatten zonder netten hebben twee voordelen:

 • Beter voor het milieu, omdat er geen plastic in uw gazon wordt gebruikt.
 • Verticuteren gaat vele malen sneller en beter, indien u wel netten heeft trekt u deze tijdens het verticuteren los met de rest van het gazon.

Grote zoden / Big Slabs

Grote grasrollen worden ook wel "Big Slabs" genoemd. Dit zijn grote grasrollen met een lengte van 20 meter en een breedte van 60 cm. Een grote grasrol bedekt met één rol een oppervlakte van 12 m². Vooral voor oppervlakten die groter zijn dan 500 m² werkt het vaak een stuk sneller met Big Slabs. Ook voor onze Big Slabs geldt dat deze geen plastic netten bevatten. Bij het leggen van Big Slabs heeft u wel een harde ondergrond nodig en een bredere toegang tot het gazon.

Voordelen Big Slabs

 • Met grote grasrollen kunnen we veel meer m² leggen op één dag
 • Het gazon heeft tot 80 % minder naden
 • De kans op uitdroging van uw gazon is vele malen kleiner
 • De zoden liggen stabieler
 • De hergroei van het gazon gaat twee keer zo snelNadelen Big Slabs

 • De oppervlakte moet tenminste 500 m² zijn.
 • De oppervlakte dient vierkant of rechthoekig te zijn met een minimale lengte van 18 m.
 • De ondergrond dient erg hard te zijn.
 • Het mag absoluut niet regenen, of pas geregend hebben.

Soorten zoden

Er zijn 3 verschillende soorten gazon te onderscheiden. In de meeste gevallen wordt er echter speelgazon verkocht. De twee andere soorten die wij u kunnen aanbieden worden gelegd in bijzondere gevallen. Wij verkopen geen schaduwgazon.

3 soorten gazon:

 • Speelgazon
 • Siergazon
 • Sportgazon


Speelgazon

Speelgazon is de meest praktische en meest gebruikte graszodensoort. Dit soort gras is erg sterk en geschikt voor een regelmatige betreding. Daarnaast hebben de graszoden een hoge sierwaarde.

Sportgazon

Sportgazon is ontwikkeld voor sportvelden, speelweiden en trapveldjes. Sportgazon is zo samengesteld, dat ze geschikt zijn voor zeer intensief gebruik. Houdt u er wel rekening mee dat dit gazon een lagere sierwaarde heeft.

Siergazon

Siergazon wordt veel toegepast in tuinen waar geen of nauwelijks betreding plaats vindt en waar optimaal onderhoud wordt uitgevoerd. Houdt u er rekening mee dat siergazon graszoden minimaal twee keer per week gemaaid moeten worden.

Schaduwgazon

Het probleem is genoegzaam bekend: in de schaduw van dichte loofbomen of huizen vormt het gazon niet het gewenste dikke tapijt. De grassen bedekken en wortelen minder goed, reageren met groei die zich langer uitstrekt en de ontstane leemten worden opgevuld met mos.

Voor de liefhebber van een verzorgd gazon is dat een teleurstellend beeld. In de speciaalzaak zijn zaadmengsels verkrijgbaar met de aanduiding 'schaduwgazon'. Dat wordt bij voorkeur in de herfst gezaaid. Vooral de roodzwenkgrassoorten (Festuca rubra), in de schaduw van gebouwen het gewone struisgras (Agrostis capillaris) en bij vochtige ligging ruwbeemdgras (Poa trivialis) houden wel stand.

Bij diepere schaduw stellen die grassen echter ook teleur. Het gaat erom dat het schaduwgazon niet te vaak en ook niet korter dan 5 centimeter wordt gemaaid – in geen geval dus te kort! Bemest liever niet al te veel. Als de oppervlakkig wortelende grassen in de regenschaduw van een gebouw staan of van een struik die wortelt in hetzelfde gebied als het gras, moet er bij beginnende verwelking heel intensief beregend worden (20 l/m²).

Bent u benieuwd hoe wij te werk gaan bij het graszoden leggen?